نکات مهم برای ضبط صدا در استودیو !!!
نکات مهم برای ضبط صدا در استودیو !
همانطور که می دانید قسمت مهمی از پروسه ی گویندگی , ضبط صدا در استودیو می باشد که معمولا برای هنرجویان و برخی گویندگان تازه کار کمی گنگ و تا حدودی در هاله ای از ابهام قرار دارد. به همین خاطر بد نیست چند نکته مهم برای ضبط صدا در استودیو را با هم مرور کنیم.
گویندگی در استودیو چگونه است ؟ نکات مهم برای ضبط صدا در استودیو چیست ؟ چگونه ضبط بهتری در استدیو داشته باشیم ؟ عوامل مهمی در تحقق یک ضبط خوب در استودیو دخیل می باشند ! این عوامل می توانند در کیفیت نهایی برداشت تأثیر گذار باشند. در این مقاله نکات مهم برای ضبط در استودیو را مورد بررسی قرار می دهیم.
گویندگی تفاوت های بسیاری دارد. اگر برای ضبط صدا به استودیو رفته باشید متوجه خواهید شد در استودیو کمی با گویندگی خارج از اتاق ضبط متفاوت است. دلایل زیادی برای این موضوع وجود دارد که با رعایت نکات مهم و کاربردی در ضبط می توان عواملی را که تأثیر منفی بر فرایند ضبط صدا در استودیو می گذارند را کاهش دهیم.
زمان ضبط
زمانی که برای ضبط صدا در استودیو مشخص می کنید بهتر است بین ظهر تا غروب باشد ! در این ساعت ها صدا و گوینده بهترین بازدهی را خواهد داشت. معمولا ساعات اولیه صبح برای یک ضبط خوب و بی نقص نمی تواند مناسب باشد. زیرا در این ساعات ماهیچه های حنجره و تار های صوتی گرفته و بسته می باشند !
اگر برای ساعت 3 یا 4 وقت رزرو کرده اید بهتر است نهار سبک و کم چرب میل کنید ! پر بودن شکم باعث کم شدن فضای مورد نیاز برای ذخیره ی نفس و کم شدن بازدهی پرده ی دیافراگم خواهد شد.
همچنین غذاهای روغنی و پر چرب ، یا خوراکی های ترش یا خیلی شیرین باعث گرفتگی صدا خواهد شد. همچنین نوشیدن قهوه یا نسکافه و استعمال دخانیات مانند سیگار یا قلیان می تواند روی صدا و خوانندگی تأثیر منفی داشته باشد.
نوشیدن آب
مهم ترین چیزی که باید برای انجام یک ضبط خوب در استودیو به خاطر داشته باشید نوشیدن آب است. البته با دمای اتاق ، نه خیلی سرد نه خیلی گرم. در هنگام رفتن به استودیوی ضبط ، یک لیوان آب ولرم همراه خود داشته باشید.
خشک بودن ماهیچه های حنجره و تار های صوتی می تواند باعث آسیب رسیدن به صدا شود.
البته برای تامین رطوبت کافی مورد نیاز برای تارهای صوتی باید از قبل هم به اندازه ی مناسب آب نوشیده باشید.
تمرین قبل از ضبط
سعی کنید قبل از اینکه برای ضبط به استودیو بروید ، تمرین قابل قبولی داشته باشید. تمرین قبل از ضبط باعث افزایش کنترل و تسلط در گویندگی و در نتیجه ضبط بهتر شود.
علاوه بر افزایش احساس در صدا ، کنترل و تمرکز بهتری روی خواندن خواهد شد ! متن مورد نظر را به صورت تایپ شده را در استودیو همراه خود داشته باشید.
خواب خوب و عدم خستگی
یکی دیگر از نکات مهم برای ضبط خوب در استودیو خواب خوب است. کم خوابی و خستگی تأثیر منفی روی صدا و گویندگی می گذارد. بهتر است شب قبل از ضبط به خوبی استراحت کرده باشید. سر حال بودن و انرژی مناسب نقش مهمی در کیفیت اجرا ایفا می کند. ساعات اولیه صبح و نیمه شب چندان برای ضبط مناسب و ایده آل نمی باشد.
آرامش در هنگام ضبط
یکی از اشتباهاتی که معمولا افراد کم تجربه مرتکب می شوند این است که به صورت گروهی با دوستان خود به استودیو می روند. حضور افراد غیر مرتبط با پروژه و کار , باعث شلوغ شدن استدیو و کم شدن تمرکز گوینده و صدابردار می شود. برای ضبط خوب در استودیو هر چه تعداد افراد غیرمرتبط با پروژه کمتر باشد بهتر است.
نظارت بر ضبط
فرقی نمی کند تازه کار هستید یا حرفه ای , حضور یک شخص با تجربه و صاحب نظر و یک گوش متفاوت و ریز بین می تواند اشکالات ضبط را شناسایی کرده و برای اصلاح نواقص پیشنهاداتی مفید ارائه کند. معمولا در استودیوها شخص صدا بردار عمل نظارت بر ضبط را هم انجام می دهد. حضور یک ناظر ضبط که سر رشته کافی داشته باشد می تواند باعث بهینه شدن روند ضبط و متمرکز شدن صدا بردار روی وظایف خود در اتاق فرمان شود. به خاطر داشته باشید صدابردار یا مهندس صدا با تمام مهارت های خود نمی تواند یک تلفظ و بیان اشتباه را اصطلاح کند.
این گوش ناظر ضبط است که اشکالات ریز در بیان و تلفظ شعر را تشخیص می دهد. همچنین تشخیص بیان احساس در تلفظ یک کلمه به عهده ی ناظر ضبط می باشد.
نحوه ی ضبط
نحوه گویندگی و ضبط صدا در استودیو چگونه است ؟ ضبط صدایگوینده در استودیو به دو روش انجام می شود:
1. یک ضرب از ابتدا تا پایان
2. جمله به جمله یا پاراگراف پاراگراف
البته مواردی هم به صورت کلمه به کلمه مشاهده شده. در کل تکه تکه شدن کار اغلب باعث از بین رفتن حس و صداقت اجرا می شود. حرفه ای بودن صدا بردار و ناظر ضبط می تواند تا حدودی یکپارچه بودن کار را پوشش دهد.
معمولا گوینده های حرفه ای یا نیمه حرفه ای برای برداشت ضبط خوب در استودیو به صورت یک تکه از ابتدا تا انتهای متن را در چند لاین ضبط می کنند و بهترین لاین انتخاب می شود. نهایتا اگر جایی دچار اشکال باشد با گزینه های لاین های دیگر می تواند تعویض شود. البته رعایت ظرافت صدابردار یا مهندس صدا در این تعویض ها نقش بسیار مهمی دارد.
تمرکز فکری و حال روحی خوب
یکی دیگر از نکات مهم برای ضبط صدا در استودیو داشتن حال روحی و روانی مساعد است. اگر به هر طریقی فکر و ذهنتان مشغول به چیزی باشد نمی توانید انتظار یک برداشت و ضبط خوب در استودیو را داشته باشید.
بهتر است روز و ساعتی را برای ضبط انتخاب کنید که از لحاظ روحی و روانی در حالت خوبی باشید.
و در پایان دوستانی که تا به حال تجربه گویندگی و ضبط صدا در استودیو را نداشته اند ، با چند بار تجربه ضبط و تمرین در فضای استودیو ، تمامی استرس های اولیه از بین خواهد رفت. به خاطر داشته باشید که رمز موفقیت در هر کاری تکرار و تمرین است.
درباره مجموعه هرمس
محمد برات زاده هستم مدیر وبسایت گوینده حرفه بنده گویندگی است و در حال حاضر بصورت تخصصی در بخش گویندگی تیزر تبلیغاتی، رادیویی، تلویزیونی، دوبله و رادیو فعالیت دارم و ...
نوشته های بیشتر از مجموعه هرمس
دیدگاهتان را بنویسید