گوینده نریشن
گوینده نریشن
توی این مقاله قصد داریم تا با شما درمورد یکی از موضوعاتی که این روزا حسابی توی دنیای صدا و حتی دنیای سیما، یعنی تلویزیون، سینما و… باب شده باهم صحبت کنیم. اگر آماده هستین که باهم قدم به قدم پیش بریم و مرحله مرحله به همه سوالاتتون جواب بدیم.
گوینده نریشن چه کسی است؟!
اگر بخوایم به طور خیلی خلاصه و کلی بگیم، گوینده نریشن، در واقع همون راوی قصه ماست. کسی که برای فهم بهتر ماجرا، وارد داستان میشه حرف هایی رو میزنه یا نقل قول میکنه و باعث میشه ما روند داستان رو بهتر متوجه بشیم. گاهی این گوینده نریشن یا همون راوی یا صداپیشه، یکی از شخصیت های داستانه، مثلا اگر سریال river dale رو دیده باشید، راوی داستان، کسی که توضیحاتی در مورد ماجرا ها میده، آقای Cole Mitchell Sprouse هست که بازیگر نقش جاگهد جونز توی این سریاله.
گاهی اوقات هم راوی داستان، یک فرد دیگه است که جزو بازیگرها نیست. مثلا توی سریال قبله عالم، راوی داستان، جناب امیرکبیر بودن که خودشون توی فیلم، هیچ نقشی نداشتن و فقط ما صدای ایشون رو میشنیدیم که توضیحاتی رو به ما میدن. Narration، به کاری که راوی انجام میده، گفته میشه. یعنی همون توضیحات اضافی و…. اما خود راوی، در اصطلاحات غربی یا تخصصی، نریتور narrator نام داره.
وظیفه نریتور چیست؟!
مهم ترین و اصلی ترین وظیفه نریتور، شرح توضیحاته، توضیحاتی برای فهم بهتر مخاطب. علاوه بر این، دادن اطلاعات مورد نیاز، راهنمایی ها، پیشنهادات و الی آخر… که خب با توجه به نوع برنامه ای که نریتور باید گویندگی اون رو انجام بده، متفاوته.
در چه مواردی از نریشن استفاده می شود؟!
در واقع استفاده از نریتورها (گوینده نریشن) برای گویندگی، محدودیتی نداره. رادیو، تلویزیون، تئاتر، سینما و الی آخر…. اگر تئاتر رفته باشید، حتما اهمیت نریتور رو درک میکنید. چون بدون حضور یک راوی، واقعا داستان گنگ و غیرقابل فهم به نظر میاد. توی مسائل اقتصادی و سیاست، معمولا یک نریتور، وظیفه ارائه توضیحات رو داره.
چون امکان حضور در جلسات برای عموم فراهم نیست با استفاده از نریتور، اطلاعات مورد نیاز به افراد حاضر داده میشه. توی مستند ها هم این افراد نقش مهمی توی فهم مخاطب ایفا می کنن پس حتی میشه گویندگی مستند رو هم، نوعی نریشن به حساب آورد. توی اخبار، داستان ها، تدریس و خلاصه هرجایی که فکرش رو بکنین، نریتور یا گوینده نریشن دستی بر آتش داره!
رعایت چه نکاتی برای یک گوینده نریشن ضروری است؟
یک گوینده نریشن یا بهتر بگیم همون نریتور، خیلی خیلی مهمه که توی بیان احساسات و جزئیات خوب عمل کنه و اون ها رو به گونه ای بیان کنه که مخاطب کامل منظور نویسنده رو بگیره. پس رعایت فراز و فرود ها، صدای مناسب و مجذوب کننده، بیان صحیح کلمات، از همه چی مهم تره. اگر راوی مدام در حین صحبت کردن تپق بزنه یا با لرزش صدا و… عدم تسلط خودش رو به مخاطب القا کنه، به هیچ عنوان وظایفش رو درست انجام نداده و باعث روندن مخاطب از خودش شده.
صدای صاف و رسا، خصوصا در تئاتر، عدم لهجه، اعتماد به نفس و خجالتی نبودن، مهم ترین ویژگی های صدای یک نریتوره. در دنیای ادبیات، به راوی، دانای کل گفته میشه، یعنی کسی که همه چیز رو از همه جا و همه کس میدونه. طبیعتا اگر شما نقش این فرد همه چیز دان رو اجرا میکنین، باید صدا و بیانتون این ویژگی رو حتما انتقال بده و مخاطب اون رو حس کنه.
چگونه میتوان یک نریتور حرفه ای شد؟!
اول از همه تمرین هایی مربوط به تقویت صداست که توی مقالات اصول گویندگی و تمرین گویندگی حسابی در موردش باهم صحبت کردیم. اما تمرین هایی داریم که یکم تخصصی تر هستن و میتونین در این زمینه بهتون کمک کنن.
- متن خوانی:
خوندن متن ها و از زبون راوی حرف زدن، خیلی میتونه در این زمینه به شما کمک کنه و مهارت های نریتوری تون رو رشد بده. متن ها رو بخونین و تنها قسمت هایی که از زبون راوی گفته شده رو بیان کنید. تا بتونین سکوت و مکث و لحن رو تمرین و روی اون مسلط بشین.
- تماشای فیلم
فیلم هایی رو که نریتور (گوینده نریشن) دارن رو تماشا کنین. همین نگاه کردن خودش میتونه خیلی کمک بزرگی باشه. اما بعد از چندبار نگاه کردن یک فیلم، قسمت هایی رو که نریتور صحبت میکنه رو یادداشت کنین و بعد سعی کنین همزمان با نریتور و با همون لحن اون ها رو تکرار کنین. بعد صدای فیلم رو قطع کنین و این عمل رو تکرار کنین. صدا تون رو هر دفعه ضبط کنین تا بتونین مقایسه های لازم رو به عمل بیارین.
- تعریف داستان
بعد از اینکه تمرین های قبل رو انجام دادین، موضوعی رو در نظر بگیرین و سعی کنین درموردش صحبت کنین. این صحبت ها باید منسجم و هدفمند باشن. تا حد امکان از گفت و گو استفاده نکنین و اگر هم نیاز شد، بگین: فلانی گفت:…. اما حرفی که گفته شده رو به زبون نیارین. یادتون باشه شما بازیگر نقش ها نیستین. تنها چیزهای نادیده رو بیان میکنین.
- از احساسات حرف بزنید.
فرض کنین که الان مسئول بیان احساسات افراد هستین. خیلی اوقات نریتور ها باید احساسات، هیجان ها و افکار بازیگر رو که برای مخاطب قابل مشاهده نیست رو شرح بدن. پس شروع کنین در مورد احساسات یک شخص خیالی صحبت کردن. مثلا فکر کنین دختری به نام مهری، امروز روز عروسی برادرش، مهرانه. حالا از زبون دانای کل یا همون نریتور میخوایم نادیده ها رو بیان کنیم. امروز، همون روزی بود که مهری، همیشه آرزوش رو داشت، از بچگی با خودش قول داده بود شب عروسی مهران، یک لباس قرمز بلند بپوشه.
چون قرمز تنها رنگی بود که هم خودش و هم مهران دوستش داشتن و موقع خریدن لباس های ست، تنها رنگی که سرش به توافق میرسیدن، همین قرمز بود. مهری دوباره نگاهی به لباس رو به روش انداخت.. انگار توی دلش قند آب میکردن و همزمان رخت میشستن! استرس و شادی عجیب و متضادی توی دلش حاکم بود… توی این متن، همه نادیده های احساسات برای مخاطب شرح داده شد.
از گذشته ای که مخاطب نمی دونست، از احساساتی که نمی دید، از افکاری که با خبر نبود… همه و همه بیان شد تا مخاطب راحت تر و البته سریع تر با جریان قصه اخت بشه و ارتباط بگیره.
نحوه تولید نریشن به چه صورت است؟
تئاتر که تکلیفش مشخصه، فرد باید یک سری اطلاعات رو حفظ و ارائه بده. چون در تئاتر، عموما نریتور در منظر دید عموم قرار داره. اما در سایر موارد، تولید نریشن معمولا از مراحل زیر پیروی میکنه:
- نوشتن متن توسط یک نویسنده ماهر.
- برطرف کردن ایرادات و مسائل نگارشی یا ساختاری متن توسط ویراستار
- ضبط متن در یک استودیو تخصصی گویندگی
- تدوین فایل ضبط شده و تهیه فایل خام
- ارائه فایل خام به صدابردار و انجام آهنگ و موسیقی و….
- میکس فایل نهایی بر فایل فیلم و یا ….
چطور میتوانیم به یک نریتور تبدیل شویم؟
همونطور که توی مقالات قبلی خدمتتون گفتیم، شما در ابتدا باید اصول اولیه و پایه ای گویندگی رو آموزش ببینین. دقیقا مثل درس خوندن، شما در ابتدا 9 سال عمومی درس میخونین، بعد یکم تخصصی تر میشه و رشته تحصیلی مثل رشته های نظری یا هنرستان ها رو انتخاب میکنین. بعد از کنکور باز این قضیه تخصصی تر میشه و شما مثلا اگر رشته تون ریاضی بوده، مهندسی برق میخونین. بعد از اتمام 4 سال لیسانس، باز این قضیه تخصصی تر میشه و این ماجرا همینطوری ادامه داره… گویندگی هم به همین صورته، شما در ابتدا باید بدیهیات و نکات اولیه و مهم یا بهتر بگیم، الفبای گویندگی رو یاد بگیرین و بعد به سراغ حرفه موردعلاقه تون برید.
پس اگر از حرفه نریتور بودن خوشتون میاد، نمیتونین از همین اول کار، مستقیم شروع کنین و باید اصول اولیه رو آموزش ببینین. و اما خبر خوب ماجرا دقیقا همینجاست…! مجموعه ما یعنی مجموعه گوینده، اولین وب سایت گویندگی رو تاسیس کرده و علاوه بر همه این ها، کلاس های گویندگی هم برگذار میکنه! صفرتا صد گویندگی رو به راحتی میتونین توی مجموعه ما، کاملا اصولی و زیر نظر استاد محمد برات زاده یاد بگیرین. هرسوال و نظر و پیشنهاد و انتقادی دارین، زیر همین مقاله با ما درمیون بذارین.
خیلی خوشحالیم که مارو برای همراهی در مسیر موفقیت انتخاب کردین.
درباره مجموعه هرمس
محمد برات زاده هستم مدیر وبسایت گوینده حرفه بنده گویندگی است و در حال حاضر بصورت تخصصی در بخش گویندگی تیزر تبلیغاتی، رادیویی، تلویزیونی، دوبله و رادیو فعالیت دارم و ...
نوشته های بیشتر از مجموعه هرمس
دیدگاهتان را بنویسید